Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Νέο-Ρικαρδιανές πλάνες


Υπάρχουν κάποιες επικριτικές απόψεις επάνω στις θέσεις του Άνσελμ Γιάππε που με την θετικιστική επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν επειδή ακριβώς αναλύουν μία συγκεκριμένη κατηγορία της κοινωνικής ολότητας που ονομάζεται καπιταλισμός δεν αντιλαμβάνονται την στρεβλή πραγματικότητα που αυτή έχει εγκαθιδρύσει. Προς το παρόν επιφυλάσσομαι να επανέλθω μ' ένα νέο κείμενο.* 

* προέχει όμως η χειρωνακτική εργασία ανακαίνισης του σπιτιού ενός φίλου. Τριψίματα-βαψίματα δηλαδή για όλη την εβδομάδα, ας όψεται η αφηρημένη του εργασία που δεν του επιτρέπει να διακινήσει τον μισθό του προς όφελος της εργατικής τάξης. Κοινώς δεν υπάρχει σάλιο για τους φίλους μπογιατζήδες.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σύντροφε!

    1.
    http://bit.ly/Sa8Kzs

    2.
    Για το γελοίον του πράγματος, επισημαίνω ότι ο Θ. Μαριόλης αναδημοσιεύει το πόνημά του στη "Μαρξιστική Επιθεώρηση: για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, την εργατική εξουσία και την κομμουνιστική προοπτική".
    α. Θα περάσουμε έναν θαυμάσιο χειμώνα...
    β. Ας κάνω κι εγώ μια ad hominem επίθεση!

    > athemita

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σύντροφε,

    όπως το είπες, ο χειμώνας θα είναι θαυμάσιος!

    Νομίζω ότι την ανάλυση του Θ. Μαριόλη την πήρε το μάτι μου και στο μπλογκ της Πρωτοβουλίας για την αντισυστημική Αριστερά ~ Π.Α.Σ.Α. Τελικά υπάρχουν αρκετοί χρήσιμοι ανόητοι που αναλαμβάνουν να συνηγορήσουν υπέρ του Διαβόλου (δίπολο αξίας - αφηρημένης εργασίας) και ας ευαγγελίζονται την αποκλειστικότητα της κοινωνικής χειραφέτησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή