Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Let's celebrate

     Αφού ο σύντροφος Αθέμιτα έδωσε το έναυσμα για την εορταστική διάσταση του τρέχοντος μήνα με την επέτειο των 150 χρόνων από την έκδοση του Κεφαλαίου του Καρλ Μαρξ ας συνεισφέρω κι' εγώ από την πλευρά μου σε αυτή την γιορτή μ' ένα έργο σε εξέλιξη: την μετάφραση του κειμένου: Επανεξετάζοντας το Κεφάλαιο υπό το φως του «Grundrisse» (των Βασικών γραμμών της κριτικής της πολιτικής οικονομίας). Είναι το όγδοο κεφάλαιο που έχει συγγράψει ο Moishe Postone από  το πρώτο μέρος του βιβλίου: Karl Marx’s Grundrisse, Foundations of the critique of political economy 150 years later. Η συγκεκριμένη δοκιμιακή μελέτη έχει ένα εύρος της τάξεως των 18 σελίδων και απαιτεί μία σεβαστή αφιέρωση χρόνου για κάποιον που δεν είναι επαγγελματίας μεταφραστής οπότε και το εγχείρημα θα κατανεμηθεί σε 5 μέρη σχεδόν όσα είναι και τα μέρη του εν λόγω κεφαλαίου. Προς το παρόν σας αφήνω με ένα ελάχιστο sneak preview:
    Η κριτική κοινωνική θεωρία δεν ακολούθησε τους εκτεταμένους κοινωνικούς μετασχηματισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών που διανύουμε. Την σφοδρή και γόνιμη αναγέννηση της Μαρξιστικής σκέψης και επιστημολογίας των δεκαετιών του ’60 και του ’70 επακολούθησε μία σταθερή στροφή απομάκρυνσης από τον Μαρξισμό από την πλευρά αρκετών θεωρητικών. Η σφαίρα της διανόησης κυριαρχήθηκε από μεταμοντέρνες και ματαστρουκτουραλιστικές προσεγγίσεις που εμφανίζονταν σε πολλούς ως εύλογες κριτικές του Μαρξισμού. Ωστόσο κατέστη όλο και πιο σαφές ότι αυτού του είδους οι προσεγγίσεις δεν αντιλαμβάνονται επαρκώς την σημερινή εποχή. Αποτυγχάνουν να διαφωτίσουν τις βασικές ιστορικές αλλαγές που έχουν αναδιαρθρώσει τον κόσμο στις πρόσφατες δεκαετίες. Ακόμη και μεγάλοι στοχαστές, όπως ο Χάμπερμας, ο Φουκό και ο Ντεριντά εμφανίζονται τώρα ως θεωρητικοί μιας φθινουσας ιστορικής κοινωνικής διαμόρφωσης - του παρακμάζοντος Φορντισμού. Οι κριτικές τους προσεγγίσεις διασαφηνίζουν όλο και λιγότερο το σύγχρονο κοινωνικό σύμπαν.

Επιτείνω το εορταστικό κλίμα με ολίγη μουσική. Με δύο δείγματα της επανοικειοποίησης των μηχανών από το λούμπεν προλεταριάτο του Ντιτρόιτ στην υπηρεσία της αδιαμεσολάβητης ανθρώπινης δημιουργίας και δη της ηλεκτρονικής μουσικης.



Να μην ξεχάσω να δώσω τις ευχαριστίες μου στον σύντροφο Αθέμιτα για την δημοσιοποίηση του εν λόγω κειμένου

Update: Συμπληρώνονται 145 χρόνια όπως επισημαίνει ευγενικά ο σύντροφος σε σύντομο σχόλιο του.

5 σχόλια:

  1. Μια μικρή διόρθωση: 145 χρόνια από το Κεφάλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 28 Σεπτεμβρίου έχουμε και άλλη μεγάλη γιορτή:
    http://athemita.files.wordpress.com/2012/02/marx-100.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρεπει να ομολογήσω ότι με πιάνεις αδιάβαστο επάνω στην συγκεκριμένη ημερομηνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. from athemita:
    http://en.wikipedia.org/wiki/International_Workingmen's_Association
    Καλημέρα σύντροφε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.mediafire.com/?yazrwy51xbcj4hx
    Μια μικρή βοήθεια: Μεταφρασμένα τα αποσπάσματα από τα Grundrisse.

    ΑπάντησηΔιαγραφή